✝ El misteri del Crist de Lepanto: la talla corbada de la Catedral de Barcelona 📜

Context històricEns trobem a la Barcelona del segle XVI, una ciutat viva i comercial, encara sacsejada pels ecos dels Reis Catòlics i immersa en les tensions amb l’Imperi Otomà que s’estenia pel Mediterrani.La rivalitat entre cristians i musulmans es va plasmar dramàticament en la gran Batalla de Lepant, l’any 1571, quan la Lliga Santa (integrada principalment per Espanya, els Estats Pontificis i Venècia) es va enfrontar a la poderosa flota otomana. Aquest xoc naval fou decisiu per aturar l’expansió turca cap a Europa occidental.Aquesta batalla és precisament el marc on s’insereix la llegenda del Crist de Lepanto , una de les imatges religioses més singulars i misterioses de Catalunya

.🕯 La imatge misteriosa

El Crist de Lepanto és un ,crucifix de fusta policromada d’estil gòtic tardà, datat a finals del segle XV o inicis del XVI. Es troba avui exposat en una capella lateral de la Catedral de Barcelona (la Seu), dins una urna de vidre.El que el fa tan especial és que el cos del Crist està corbat cap a la dreta, amb un moviment torsionat que resulta anatòmicament estrany i únic entre les escultures de crucificats de l’època.

La llegenda: el miracle de Lepant

Segons la tradició, aquest crucifix va ser embarcat en la galera capitana de Joan d’Àustria, germà de Felip II, com a símbol protector durant la campanya contra els turcs.

Durant el combat naval a Lepant, una canonada enemiga hauria impactat al lloc on es trobava la imatge.

Davant el perill imminent, el Crist hauria inclinat el cos miraculosament per esquivar el projectil salvant així la nau i els tripulants.

D’ençà d’aleshores, va quedar amb aquest gest torsionat, perpetuant el record del prodigi.

Quan la galera va retornar a Barcelona, el Crist fou col·locat a la Catedral com a testimoni del favor diví en la victòria contra els infidels.

Aquest relat va contribuir a reforçar la fe popular i el sentiment de providència en aquell moment històric.

🔍 L’explicació racional

Els historiadors de l’art han buscat explicacions més terrenals. Alguns suggereixen que la deformació podria haver estat causada per l’exposició a humitats o temperatures extremes durant les travessies marítimes, que haurien dilatat i corbat la fusta amb el temps.

Tanmateix, el grau i la forma de la torsió segueixen sent poc habituals i han alimentat generacions de devots i curiosos.

-📝 Un relat històric-literari:

La galera del miracle”

Barcelona, tardor de 1571.>>

La ciutat vibrava amb l’arribada de la galera victoriosa.

Les campanes de Santa Maria del Mar i de la Seu repicaven sense parar, anunciant l’entrada del capità Joan d’Àustria i dels seus homes, tornats de Lepant amb el botí i l’orgull intacte.

>> Però no tots miraven els mariners ni els estendards turcs capturats. Els ulls més pietosos cercaven aquell

Crist corbat, portada amb reverència per quatre cavallers de Malta.>>

—Heu vist com s’inclinà per esquivar la bala?

—murmurava una vella mentre s’agenollava.>

—No fou fusta, fou Déu mateix qui s’apartà de la mort, per salvar els nostres —li responia un frare, fent la senyal de la creu.

>> El crucifix, malgrat la seva asimetria, transmetia una serenitat gairebé humana. Els barcelonins, que coneixien les llegendes dels sants guerrers i de les aparicions marianes, no dubtaren a veure-hi un prodigi

.>> Aquella nit, sota el resplendor vacil·lant de les espelmes, la Catedral fou plena de càntics i llàgrimes. Alguns asseguraven sentir un perfum dolç

—flor d’ametller i encens— que no provenia d’enlloc tangible.

>> El Crist de Lepanto havia tornat per restar, corbat per sempre, testimoni mut d’una batalla que el cel semblava haver volgut guanyar.–

-⛪ Un misteri viu

Encara avui, el Crist de Lepanto és objecte de veneració i curiositat. Centenars de visitants el contemplen diàriament, preguntant-se si aquell cos tortuat és fruit d’un miracle o d’un caprici de la matèria.

Sigui com sigui, la seva història

—entre la fe i el misteri

— continua viva, com un dels grans enigmes artístics i espirituals de Barcelona.

ona Moments Live

https://onlineradiobox.com/es/onamoments/