Tal dia com avui 18 de Gener, es va inaugurar el Museu Marítim de Barcelona, museu públic de Barcelona.

El Museu Marítim de Barcelona es troba emplaçat a l’edifici de les Drassanes Reials de Barcelona, un espai dedicat a la construcció naval entre el segle xiii i el segle xviii, surt documentat amb data de l’any 1243, on s’assenyalen els límits de Barcelona, fent esment d’unes drassanes. Està declarat museu d’interès nacional per la Generalitat de Catalunya.

Història;

La Junta del Patronat de l’Institut Nàutic de la Mediterrània havia impulsat la creació d’un museu marítim juntament amb una biblioteca naval, ja que l’Escola de Nàutica de Barcelona, fundada el 1769, disposava d’una col·lecció de models i d’instruments amb el nom de Museu o Gabinet Naval, que amb la inauguració de la nova seu al Pla de Palau s’instal·laren a seva la planta baixa.

Aquesta col·lecció és la que esdevindria la base del museu que es pretenia crear i que al lliurament de les Drassanes Reials de Barcelona el 1935, per l’abandonament de les institucions militars que les ocupaven, va fer que es destinés l’edifici a aquest museu.Amb data 23 d’octubre de 1936 i per decret de la Generalitat es va crear el Museu Marítim de Catalunya. Josep Tarradellas, Conseller Primer de la Generalitat, signava el decret :

« La necessitat d’instal·lar el Museu Marítim de Catalunya en un lloc avinent per conservar-hi, valorats, els exemplars del Museu de l’Institut Nàutic de la Mediterrània i els nombrosos que, en el moment actual, poden aplegar-s’hi, aconsella destinar per a Museu Marítim la part antiga de les Drassanes, indret nobilíssim per l’arquitectura i la tradició marítima de Catalunya que evoca. L’Ajuntament de Barcelona havia decidit destinar a finalitats culturals l’edifici de les antigues Drassanes, bon punt fossin aptes per a alguna instal·lació. Ha arribat ara el moment de fer-hi la instal·lació definitiva del Museu Marítim de Catalunya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.