https://open.spotify.com/episode/3bsCQSzd0ZFDbNImmMdK0q?si=1yPOjladQtKBm3uK3bzWgg&utm_source=copy-link

En La Ventada .Cadena Ser, Acondecer que no es poco!

L’Arc de Triomf de l’Étoile sovint abreujat simplement com a arc de triomf, és a la plaça Charles-de-Gaulle de París abans place de l’Étoile (en català, “plaça de l’Estrella”), a l’extrem oest de l’avinguda dels Champs-Élysées, a 2,2 quilòmetres de la plaça de la Concorde. Amb una alçària de 50 metres i amplària de 45 metres, és administrat pel Centre des monuments nationaux.

La plaça de l’Étoile forma una enorme rotonda de dotze avingudes perforades al segle xix impulsades pel baró Haussmann, llavors prefecte del departament del Sena.

Aquestes avingudes radien en estrella al voltant de la plaça, destaquen l’avinguda de la Grande-Armée, l’avinguda de Wagram i, és clar, l’avinguda dels Champs-Élysées.

Llambordes de colors diferents dibuixen sobre el terra de la plaça dos estels.

Napoleó va ordenar la construcció de l’arc el 1806: el seu projecte inicial era de fer-ne el punt de sortida d’una avinguda triomfal travessant sobretot el Louvre i la plaça de la Bastilla.

L’arquitecte Chalgrin, encarregat del projecte, es va inspirar en l’Antiguitat. Els fonaments van exigir dos anys de taller.En el moment de les primeres desfetes napoleòniques (Camp de Rússia el 1812), la construcció es va interrompre, i després abandonada durant la Revolució, abans de ser finalment represa i acabada entre 1832 i 1836, sota Lluís Felip I.

Els arquitectes Louis-Robert Goust i després Huyot van prendre el relleu sota la direcció d’Héricart de Thury.L’Arc de triomf de l’Étoile és inaugurat el 29 de juliol de 1836 per al sisè aniversari de la Revolució de Juliol. Al començament havia estat prevista una gran desfilada militar en presència de Lluís Felip I.

Però, en ser víctima d’un nou atemptat el 25 de juny, el president del Consell, Adolphe Thiers, convenç el rei d’abstenir-se. La desfilada militar és anul·lada i és reemplaçada per un gran banquet ofert pel rei a 300 invitats, mentre que el monument és inaugurat d’amagat per Thiers, a les set del matí.

Curiositats.

L’arc del triomf de la plaça de l’Estrella està alineat amb l’Arc de triomphe du Carrousel, que està devant del Louvre, al Jardí de les Teuleries. Després, a La Defènse, es va muntar un enorme arc de ciment, anomenat precisament Gran Arc, de manera que també estigui alineat amb els altres dos. Si una persona es posa davant de l’arc del Louvre mirant cap als jardins es veu que aquest arc emmarca l’arc de la plaça de l’Estrella, que alhora emmarca, a dins, l’arc de La Defensa.

Detalls de les esculturesEls quatre grups esculpits més importants són: