Canet Rock

festival de música


Recull gràfic de Francesc Bellmunt del primer Canet rock any 1975

ÇEl festival Canet Rock va ser un gran concert a l’aire lliure que es va celebrar per primera vegada el juliol de 1975 i al que van succeir quatre sessions més, sempre a Canet de Mar (Maresme). Estigué precedit per les Sis Hores de Cançó, també organitzades a Canet de Mar, i s’inspirà en festivals internacionals anteriors com el Woodstock de 1969 a Nova York i el de l’illa de Wight d’entre 1968 i 1970 al sud d’Anglaterra. El 2014 s’impulsà un festival sota el mateix nom a Canet de Mar, amb grups de música pop del moment.

Edició 1975

La primera edició es va fer encara sota la dictadura de Franco i l’organització no aconseguí el permís fins dos dies abans del seu inici. Se celebrà el 26 i 27 de juliol al Pla d’en Sala de Canet de Mar i prometia «dotze hores de música i follia». La Sala Zeleste s’ocupà de la programació musical, mentre que l’empresa Pebrots vinculada a La Trinca hi aportà la infraestructura. Els cantants i grups convidats (Maria del Mar BonetPau RibaSisaCompanyia Elèctrica Dharma, l’Orquestra Plateria, etc.) tenien en comú la transgressió o, com començava a anomenar-se, contracultura, manifestada bàsicament en el contingut de les lletres de les cançons, l’ús de l’estil rock i d’altres estils no del gust del govern ni de l’Església, i l’ús del català (nova cançórock laietà, etc.).

En total hi participaren: Orquestra MirasolCompanyia Elèctrica Dharma i ComediantsPau RibaJordi Sabatés, Molina (Lole y Manuel), Maria del Mar BonetFusioonIa & BatisteBarcelona Traction, Gualberto, Iceberg i Orquestra Plateria. La presència de Sisa va ser prohibida pel govern civil, si bé es va fer sonar la cançó «Qualsevol nit pot sortir el sol» en un escenari enfosquit on només s’il·luminava el micròfon. Va ser l’edició més multitudinària de totes i un dels festivals de rock a l’aire lliure més concorreguts fins al moment a Espanya, hi van assistir entre 15.000 i 30.000 persones. El director de cinema Francesc Bellmunt dirigí la pel·lícula Canet Rock, que fou estrenada el desembre de l’any 1976.

Edició 1976

Sota el nom de «Canet Roc» o mes conegut com Canet Rock


, els dies 7 i 8 d’agost se celebrà la segona edició del festival, ja després de la mort de Francisco Franco. A la «festa de la imaginació», amb un nombre de públic considerablement inferior al de l’edició anterior, hi participaren la Companyia Elèctrica DharmaSisa, Josep Maria París, La Rondalla de la Costa, Barcelona TractionToti SolerJordi Sabatés i Santi ArisaSecta SònicaOrquestra MirasolOrquestra PlateriaBlay TritonoPau RibaOriol TramviaAtilaMiki EspumaEls PavesosTriana, Esqueixada Sniff, Granada i Els Pescadors. També estigué organitzat per Zeleste i Pebrots, com la primera edició. Novament, els organitzadors del festival van rebre l’amenaça del govern de fer-los plegar a les quatre de matinada, en comptes de les set; una ordre que finalment no es va fer efectiva.

Edició 1977

Amb el títol «Festa de lluna plena», l’edició d’aquell any va venir marcada per la intensa pluja caiguda, que va interrompre constantment el festival. Amb tot, hi participaren la meitat d’assistents dels anys anteriors. Els dies 30 i 31 de juliol actuaren Casavella, l’Orquestra PlateriaPau Riba amb Los Peruchos, Jordi BatisteOriol Tramvia, la Companyia Elèctrica DharmaMirasol ColoresMúsica Urbana i el grup Sardineta. RCA va publicar-ne un àlbum doble titulat Canet Roc 77′. La tercera edició del festival també va estar organitzada per Zeleste i Pebrots, tot i les desavinences inicials entre les dues entitats.

Edició 1978

La darrera de les edicions del Canet Rock durant la dècada de 1970 es va celebrar la nit entre els dies 2 i 3 de setembre. Els nous organitzadors, Matriu Matràs i Sono-Servei, es van decantar pel punk i el new wave i va ser l’edició amb més presència de grups internacionals. Van actuar-hi Blondie, Gòtic, NicoUltravox, Bijou, Daevid AllenLos Sírex, Crema Galilea, Akra, Tequila, Els Masturbadors Mongòlics, Música Urbana, Big Band del Sindicat Musical de Catalunya, Atila, Borne, Teta Atòmica, La Banda Trapera del Río, i Pau Riba.

L’organització va haver de pagar 500.000 pessetes (uns 3.000 euros) de sanció al govern civil per «greuge contra les creences religioses» en mostrar, en el seu cartell fet per Pau Riba, una Mare de Déu de Filippo Lippi i una gota de semen procedent de la lletra «o» de «Canet Roc» que connecta amb una piràmide que envolta la Mare de Déu, sota les paraules «contrita contradictio virgo inseminanda». S’afirma que el govern civil va rebre pressions d’alguns sectors de l’Església i de l’exèrcit, si bé el moviment catòlic Pax Christi va lamentar la multa.

Edició 2014

Canet Rock 2014

El 2014 es recuperà el festival Canet Rock en el mateix Pla d’en Sala, de Canet de Mar. El 5 de juliol del 2014, de les 7 de la tarda fins passades les 7 del matí tingué lloc el festival amb l’actuació de grups com ManelTxarangoLove of LesbianEls PetsEls Amics de les ArtsJaume SisaBlaumut, Caín Riba, Delafé y las Flores AzulesMishimaGerard Quintana amb Xarim ArestéGossosJoan Dausà i els Tipus d’InterèsThe Pinker Tones, la Companyia Elèctrica DharmaPep Sala i Crator i Manu Guix.

A més el públic trià a partir d’una crida a les xarxes socials el grup Brams per tal de completar el cartell.

El mateix any tingué lloc una exposició antològica sobre el festival a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, de Barcelona, comissariada pel Grup Enderrock i impulsada per Sun Music.

Edició 2015

El 2015, Canet Rock repeteix el primer dissabte de juliol (4 de juliol de 2015) i es consolida amb artistes com TxarangoEls CatarresLa PegatinaLax’n’BustoOques GrassesEls Amics de les Arts, La Banda Impossible, la Companyia Elèctrica Dharma, que van fer un espectacle especial juntament amb ComediantsJosep Maria Mainat “La Trinca”, Pablo and The Appleheads, Lausana, BikimelCris JuanicoProjecte MutJoana SerratSanjosex entre amics, ADC Dj i Ernest Codina.

Destaca l’actuació de la Banda Impossible formada per membres d’alguns grups del rock català dels 90 com Sopa de CabraLax’n’BustoEls PetsGossosJa t’ho DiréSangtraït o Glaucs.

Edició 2016

La tercera edició del Canet Rock, celebrada el 2 de juliol de 2016, va comptar amb un cartell format per artistes com ManelEls CatarresLa Gran PegatinaItaca BandLa RaízAspencatEls PetsBlaumutSidonie, Animal, el projecte La Pols i l’Era, SangtraïtMiquel del Roig, Tardor, Rúpits i els Dj’s ADC i Ernest Codina.

Fou la primera edició de tota la història de Canet Rock sense la participació de la Companyia Elèctrica Dharma i també fou la primera que no va tancar Txarango, ja que aquell any no van participar en el festival degut a una aturada temporal. El grup encarregat de fer sortir el sol van ser Els Catarres.

Edició 2017

Després de tres edicions amb èxit rotund, Canet Rock presentà el seu cartell més complet l’1 de juliol de 2017 amb Jarabe de PaloTxarango i Els Amics de les Arts com a caps de cartell. En destaquen bandes com Gossos o Sopa de Cabra per un públic més adult i altres com Doctor PratsZooBuhos i Itaca Band encarats cap al públic més juvenil. La resta de grups que hi van participar van ser Hora de Joglar, Miquel del RoigLa iaia i Raska, que van ser els guanyadors del primer concurs de bandes que va organitzar Canet Rock.

Dos anys després de la seva darrera actuació a Canet, Txarango repeteixen com a grup que tanca el festival.

Edició 2018

L’edició de 2018 del Canet Rock es va celebrar el dissabte 7 de juliol, essent la cinquena edició de l’era moderna, superant el nombre de festivals de la dècada de 1970. El cartell tornava a estar integrat per algunes de les bandes de música més potents dels Països Catalans, introduint en aquesta edició una actuació que combinava música i ball. L’espectacle va consistir en 12 hores de música en directe fins a les sis del matí del diumenge 8, afegint-se més passarel·les d’entrada per gestionar millor les cues, i ampliant-se l’oferta gastronòmica amb més de 20 food tracks.

Pel que fa als grups que hi van participar, els caps de cartell van ser TxarangoLa Raíz i Els Amics de les Arts. A més, també hi van actuar la banda de pop-folk Sense Sal, el grup de soul i funk La Soul Machine, acompanyats de les coreografies dels Brodas Bros, Animal, BramsJosep Maria MainatDoctor PratsEls CatarresMacaco, Pupil·les, Zoo i La Sra. Tomasa.

Edició 2019

Aquesta és la sisena edició del Canet Rock, celebrada el dia 6 de juliol i que va durar fins al matí de l’endemà. Les novetats d’aquesta edició no en són poques: es va incorporar un “túnel de rentat” perquè les persones que estaven al festival poguessin anar allà a refrescar-se i combatre la calor i també es van instal·lar àrees de descans d’ombra. A més, Canet Rock també va ser un dels primers festivals on es va estrenar el protocol contra les violències sexuals en l’oci, signat pel Govern català.

Pel que fa als grups de música, aquesta edició va tenir com a caps de cartell La PegatinaEls PetsEls CatarresZoo i Doctor Prats. A part d’aquests, completen el cartell Roba Estesa, Suu, Ju, Xavi Sarrià i el Cor de la FeraCompanyia Elèctrica Dharma, JM Mainat, BuhosLa Casa AzulOques Grasses i Itaca Band. Aquest any però, Txarango ja no va actuar al Canet Rock i va ser Doctor Prats l’encarregat de tancar el festival.

Edició 2021

Després que l’edició de 2020 fos cancel·lada a causa de la pandèmia de COVID-19, les persones que tenien l’entrada per aquella edició, se’ls va permetre mantenir-la per la següent. Per assegurar que aquesta edició se celebrés de manera segura en un moment on Catalunya es trobava amb una mitjana de 2.600 casos positius diaris, els assistents van haver de fer-se un test d’antígens el mateix dia en un del diferents punts habilitats arreu del territori català. En aquest cribatge, es van detectar 152 positius de COVID-19 dels 22.300 que es van realitzar i unes 800 persones va renunciar a anar a l’esdeveniment per ser positiu o estar confinat per un contacte abans del cribatge.

Concert d’Oques Grasses en l’edició de 2021

L’edició d’aquest any va esdevenir el primer festival d’Europa amb més de 20.000 assistents des del començament de la pandèmia, convertint-se en una prova pilot amb seguiment epidemiològic juntament amb altres festivals de Catalunya com el Cruïlla i el Vida. A l’entrada del recinte, els assistents revien una mascareta FFP2, la qual era obligatòria dur en tot moment en el festival.

Pel que fa als grups de música, aquesta edició va tenir com a caps de cartell a Stay HomasSuuBuhosDoctor PratsMiki Nuñez, Ciudad Jara, Itaca BandRoba EstesaLildami. El grup Zoo no va poder assistir donat que uns quants membres de l’equip tècnic havien donat positiu per COVID-19 uns dies abans, per la seva banda va actuar grup valencià La Fúmiga. I van completar el cartell JazzWomanMiquel del Roig, Cesc, Dj Ernest Codina, Dj Carles Pérez i Pd Busquets. Aquest anys Oques Grasses van ser els encarregats de tancar el festival.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.