Rosa Maria Sardà i Tàmaro actriu catalana

Rosa Maria Sardà i Tàmaro (Barcelona, 30 de juliol del 1941 – 11 de juny de 2020) fou una actriu de teatre, cinema i televisió catalana i un referent amb molts sentits dintre i fora de l’escenari. Sense la Sardà ara mateix no coneixeríem el que és l’escena actual del país. Va fer escola i va obrir moltes portes a joves noies que van fer un pas el teatre i l’espectacle , gràcies a la seva empenta va fer que facin un gir cap al món del teatre! La Sardà era camaleònica ,podia fer tots els papers de l’auca! Plorar emotivament tan tendrament i riure explosivament a la vegada !

Biografia

Biografia Rosa Maria Sardà 🌹

Pertanyia a una família molt vinculada amb l’espectacle: el seu besavi, la seva àvia i una cosina van ser actors. Era la germana gran del periodista i showman televisiu Xavier Sardà, i el seu fill, Pol Mainat també actor, que va tenir amb la seva parella Josep Maria Mainat, membre del trio còmic La Trinca, amb qui no es va arribar a casar.

De formació autodidacta, començà a fer teatre d’afeccionats en el seu barri natal, Horta. El 1962 va fer el salt al teatre professional, a la companyia de Dora Santacreu i Carlos Lucena, amb l’obra Cena de matrimonios, d’Alfonso Paso i, d’aquesta companyia, passà a la d’Alejandro Ulloa i, posteriorment, a la de Pau Garsaball, amb l’obra En Baldiri de la Costa. Amb posterioritat, entrà en el camp televisiu (el 1975, protagonitzant Una vella, coneguda olor, de Josep Maria Benet i Jornet i el 1979, portant el programa Festa amb Rosa Maria Sardà) i el cinematogràfic (amb El vicari d’Olot, de Ventura Pons).

En actiu des de la dècada del 1970, va començar com a actriu còmica, però més tard va participar en nombrosos projectes en diversos registres en teatre, cinema i televisió en català i castellà. Va guanyar nombrosos premis i és considerada una excel·lent actriu.

El 24 de juliol de 2017 va retornar la Creu de Sant Jordi que la Generalitat de Catalunya li atorgà l’any 1994, i posteriorment recomanà a Isabel Coixet que també retornés la seva.

Va morir l’11 de juny de 2020 als 78 anys a causa d’un càncer.

Reportatge de La 2 de TVE.
FRAGMENT D’ UN DISC DE LA SARDÀ!

Un moment televisiu de bons riures amb la TRINCA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.