El Velòdrom d’Horta Miquel Poblet és una instal·lació esportiva de Barcelona inclosa a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Secció del Velòdrom d’Horta

El velòdrom es va construir entre el 1983 i el 1984 pels arquitectes Esteve Bonell i Francesc Rius. Està situat a la falda de la muntanya de Collserola en un espai de pendent suau, entre les Llars Mundet i el Parc del Laberint.

La profunditat del velòdrom s’encaixa lleugerament al terreny, cosa que incrementa la seva lleugeresa. La planta està plantejada com una gran corona circular en la qual se situen a l’interior una pista i una grada de forma el·líptica.

La pista té una corda de 250 metres i està construïda amb fusta africana. A l’interior de la pista de ciclisme hi ha un camp de futbol sala i una pista poliesportiva per a bàsquet o handbol.

Entre les grades i la façana s’aixequen les quatre torres obliqües per il·luminar l’espai. Els arquitectes idearen també un pòrtic circular de 4 metres de gruix que acull tots els serveis dirigits als espectadors i que comunica el velòdrom amb l’espai de l’entorn de l’edifici dissenyat també pels mateixos arquitectes. Aquest espai públic del voltant condueix fins l’entrada dels jardins del Laberint, s’hi va incloure un recorregut poètic a la part oest seguint el disseny de poema visual ideat per Joan Brossa.

Història!

El velòdrom fou inaugurat el 27 d’agost de 1984 amb motiu del Campionat Mundial de Ciclisme en Pista. L’any 1992 acollí les proves de ciclisme en pista dels Jocs Olímpics d’estiu de 1992.

Actualment també és la seu de la Federació Catalana de Ciclisme i inclou altres equipaments i serveis.

Està dedicat al ciclista català Miquel Poblet.

Va obtenir el premi FAD d’Arquitectura del 1984.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.