Les relacions de parella constitueixen un element fonamental en el cicle vital de les persones, i és per això que s’han desenvolupat nombrosos estudis i investigacions centrats en la recerca dels factors capaços d’influir en el desenvolupament d’aquest tipus d’unió. El gran interès que desperta conèixer les peculiaritats i les característiques de les diferents tipologies de parella ha donat lloc a múltiples classificacions. Actualment, una de les taxonomies que té més difusió socialment és la distinció entre «relació sana» i «relació insana»: Entenem per relació sana aquella que presenta una bona comunicació, suport entre els components, confiança, respecte mutu i honestedat, així com llibertat per disposar despai i temps individual. Per contra, una relació insana és aquella que no té aquestes característiques.

Un

Robert Sternberg, un reconegut psicòleg nord-americà, ha estat un dels psicòlegs que s’ha endinsat més en l’estudi de l’amor i les relacions de parella. Basant-nos en les seves investigacions, hi ha tres components bàsics presents en les relacions de parella, cosa que es coneix com La Teoria Triangular de l’Amor de Sternberg: Intimitat Fa al·lusió als sentiments que promouen la connexió i l’enllaç entre la parella. Aquest component es pot observar a partir del grau de comunicació, respecte, proximitat, suport emocional i desig de benestar de l’altra part. Passió Entesa com un estat de desig intens cap a l’altre acompanyat de gran atracció sexual, així com de gran excitació emocional més enllà de la sexualitat, el desig de compartir moments, experiències, emocions… amb l’altre. Compromís Fa referència al desig de mantenir la unió i la disposició per compartir un projecte de vida.

Tipus de Relacions de Parella

La interacció i la combinació entre aquests tres components dóna lloc a diferents tipus de relacions de parella. Segons Sternberg, les relacions basades en un component tenen una menor probabilitat de perdurar que aquelles compostes per diversos dels tres elements. Relació d’Amics o d’Afecte (Intimitat) En aquest tipus de relació, el component dominant és la intimitat, amb absència de passió i compromís. És una relació que es caracteritza per la presència de complicitat i suport entre els membres de la parella, però sense sentir cap passió ni tenir pensament d’unió a llarg termini. En general, es tracta de relacions perdurables, però sense intenció d’establir un compromís formal entre els membres de la parella. Tot i això, no són poques les relacions de parella que comencen d’aquesta manera i després es transformen, fent el pas que va de l’amistat, a l’amor.

Relació d’Amor Passional (Passió) L’amor passional és característic d’una relació de parella on hi ha una forta presència de la passió, una passió molt intensa, però amb una mancança total de la resta de components. És a dir, són unions de gran «intensitat» però d’escassa profunditat o compromís. Reflecteix les fases inicials de moltes relacions de parella, tot i que també s’inclouen en aquesta categoria les relacions curtes i/o trivials. Relació d’Amor Buit (Compromís) Es tracta d’una relació de parella en què ha desaparegut tant la passió com la intimitat. Tot i això, la relació perdura a causa del component de compromís mantingut per la pròpia parella. En aquesta tipologia, s’hi inclouen aquelles relacions que es mantenen per motius econòmics i/o familiars.

Relació d’Amor Romàntic o Enamorament (Intimitat + Passió)

En aquest tipus de relació de parella hi tenen presència els components de passió i intimitat. Es tracta d’una relació passional on és possible trobar una bona comunicació i una gran vinculació emocional, però que, malgrat això, no s’estableix un projecte de futur en comú, i la relació es pot veure finalitzada davant d’una dificultat o una adversitat. Això no obstant, aquest tipus d’amor pot arribar a transformar-se integrant el component del compromís, i arribar a perdurar en el temps… Relació d’Amor Sociable o de Companyia (Intimitat + Compromís) És un tipus de relació de parella que es caracteritza per la presència d’intimitat i de compromís, però amb absència de passió. Aquest tipus de vinculació ofereix comunicació i seguretat en la seva continuïtat, és el tipus damor de relacions duradores però sense desig i excitació sexual. És la forma d’amor present en grans relacions d’amistat i en les parelles molt longeves i/o que fa molt de temps que estan juntes.

Relació d’Amor Fatu o Neci (Passió + Compromís)

L’amor «fatu» o «neci» és característic d’aquelles relacions de parella en què és present la passió i el compromís, però no la intimitat.

Es contemplen en aquest cas diverses tipologies de relacions de parella: Relacions de parella que es fonamenten en el desig de viure experiències íntimes però sense un gran lligam real en el pla emocional, sense aquest element d’«intimitat» que estabilitza profundament una relació. Són parelles en què el compromís està motivat en gran part per l’excitació de la passió, però que en el fons «no connecten». Relacions de parella en què hi ha dèficits de comunicació, problemes d’entesa o fins i tot faltes de respecte.

Aquí s’engloben les relacions de parella dominades per un intens sentiment de dependència d’un dels implicats, és a dir, les relacions de dependència emocional; i també aquelles en què una part no confia en l’altra per sentiments de por, desconfiança, inseguretat… en definitiva, les relacions de parella anomenades tòxiques i/o relacions de parella amb maltractament físic i/o emocional.

Relació d’Amor Ple o Consumat (Intimitat + Passió + Compromís) Aquesta tipologia és la relació de parella ideal, compta amb la presència dels tres components descrits per Sternberg: intimitat, passió i compromís. És el tipus de relació de parella que tots estimem, i que destaca per un tipus de vinculació, de connexió, poc comú. No obstant això, realment la dificultat no rau en trobar aquesta modalitat de relació, sinó en el manteniment de la mateixa.

De fet, moltes vegades algun dels components es perd amb el pas del temps, la passió, per exemple, i en aquest cas la relació es transforma en una relació sociable, de companyia, absent de passió. Relacions de Parella a General Realment, a la Teoria Triangular de l’Amor la combinació dels tres components pot anar canviant al llarg del temps, transformant les relacions de parella, passant d’una tipologia a una altra en funció de la trajectòria i vivències en comú, i també de les pròpies experiències de cada membre de la parella. En certa manera, es pot enfocar també com a «les etapes» per la qual passa una relació.

vols saber més sobre les relacions de parella consulta la nostra secció sobre Teràpia de Parella, i si creus que pots necessitar ajuda per mantenir la teva relació i superar possibles problemes de parella consulta’ns! Els nostres psicòlegs especialistes en parella us ajudaran sens dubte a millorar la vostra relació.

Fonts : Natalia Correa Flores, Rafael Fenoy Castaño, Psicòlegs a Aesthesis Psicòlegs Madrid

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.