
Opinió | Educació i interessos privats: una combinació perillosa?
L’educació hauria de ser un àmbit lliure d’interessos econòmics. La missió de qualsevol comissió que treballi en aquest sector ha de ser garantir el benestar dels infants i adolescents, no afavorir determinats actors amb possibles conflictes d’interessos. La presència d’operadores tecnològiques en una comissió educativa aixeca dubtes legítims sobre quins són els criteris que s’estan seguint i a qui beneficien realment les decisions que es prenguin.
És comprensible que en un món digitalitzat calgui abordar qüestions de ciberseguretat a les escoles. No obstant això, és fonamental assegurar-se que les empreses implicades no condicionin les polítiques educatives segons els seus propis interessos comercials. La preocupació expressada per diversos col·lectius no és infundada: massa sovint hem vist com decisions polítiques i educatives es deixen influenciar per grans corporacions amb estratègies de mercat molt ben calculades.
D’altra banda, caldria més transparència. Si es vol evitar la desconfiança, seria imprescindible que les actes de les reunions fossin públiques i detallessin clarament qui ha fet quines aportacions i amb quin objectiu. Sense aquesta informació, la sensació de manca de control democràtic sobre les decisions educatives només s’agreuja.
La postura d’algunes associacions de famílies, que opten per veure com es desenvolupa la col·laboració abans de jutjar-la, pot semblar raonable, però no es pot obviar el risc que el sistema educatiu acabi sent un camp de proves per a les estratègies comercials de grans companyies. No es tracta de demonitzar la presència d’empreses en debats sobre educació, sinó d’assegurar-se que la seva intervenció no vagi en detriment de l’interès general.
En un moment en què la tecnologia té una influència inqüestionable sobre la infància i l’adolescència, els governs han de ser especialment curosos. L’educació ha de servir per formar ciutadans crítics, no consumidors acrítics d’eines digitals proporcionades per empreses amb interessos particulars. Si realment es vol protegir el benestar dels alumnes, cal garantir que les decisions educatives es prenen amb independència i transparència, i no amb la pressió de qui té més poder econòmic.

ResponderReenviarAñadir reacción |



