Aquí una definició, cantada per..
Al Bano!

Felicitat sentiment agradable de satisfacció i absència de patimentLa felicitat és un sentiment agradable de satisfacció i absència de patiment. El terme és un dels més importants en filosofia, atès que la seva recerca acostuma a ser l’objectiu primordial de l’ésser humà. Alguns termes que designen estats de l’esperit similars són joia, alegria o benestar. Els seus antònims són la tristor i la pena.

La paraula està molt lligada a les experiències personals.Físicament, està associada a la dopamina, per això certes drogues poden induir artificialment un estat que simula el de la felicitat.Teories sobre la felicitatL’hedonisme identifica la felicitat amb el plaer, sigui del cos o de l’ànimaLa felicitat s’obté quan s’aprecia l’ordre de les coses, la justícia, quan s’acompleix el propi deure i se sent que tot va bé. També sorgeix de la contemplació de la bellesa.Alguns lliguen la felicitat amb obtenir un objectiu, en aquest sentit seria un estat temporal, perquè un cop assolida la meta deixaria de ser plaent i caldria buscar-ne una altra. L’eudemonisme és una doctrina propera a aquesta concepció.La felicitat s’obté de l’amor, d’estar amb les persones per les quals se sent afecte i es rep estimació. Pot ser tan amor propi com amor extern.

És l’absència de dolor, patiment i angoixa. La seva definició s’extreu dels seus contraris. Està lligada a l’equilibri en un sentit ampli. L’origen d’aquesta teoria està en Epicur.L’utilitarisme lliga la felicitat pròpia a l’aliena i inaugura així la concepció social de la felicitat: l’home no viu sol, no és feliç sinó que és jutjat com a feliç i depèn dels altres per aconseguir-ho.

Si viu en un sistema que aporta grans dosis de patiment als altres, no pot ser feliç.També s’usa quan no hi han penes ni patiments darrere la vida personal o extrapersonal.La psicologia positiva

Una de les darreres aportacions al concepte de la felicitat ha estat el de l’anomenada psicologia positiva. La felicitat suma emocions positives i activitats positives (puix que es produeix una identificació entre el sentiment de felicitat i el fet que la causa).

Les emocions positives estan lligades al passat (satisfacció, orgull…), al present (plaer, absorció…) i al futur (esperança, optimisme, confiança…) Poden estar lligades al cos, a la ment o a la societat (segons la clàssica piràmide de necessitats d’Abraham Maslow).

La felicitat i l’ACP (Atenció Centrada en la Persona).L’objectiu principal de l’ACP (Atenció Centrada en la Persona) és tractar les persones de forma única a través dels seus interessos i la seva biografia, per a poder oferir-los una bona qualitat de vida, tractant-los sempre amb el respecte que es mereixen. En resum, fer sentir les persones l’eix principal de les actuacions professionals i personals.

Apostar per l’ACP en els serveis gereontològics implica assumir una sèrie de principis i consideracions, no és suficient en reconèixer-los i anunciar-los, sinó que els hem de fer efectius, és per això que existeix un decàleg de l’ACP que ens diu el següent:Totes les persones tenim dignitat.

Lo

Cada persona és única.La biografia és la rao escencial.Les persones tenim dret de controlar la nostra pròpia vida.Les persones amb un grau d’afectació cognitiva també tenen dret a exercir la seva autonomia.Totes les persones tenim fortalesa i capacitats.L’ambient físic influeix en el nostre comportament i benestar.

L’activitat quotidiana té una gran importància en el benestar de les persones.Les persones som independents.Les persones som sers multidimencionals subjectats als canvis.Com es pot relacionar l’ACP amb la felicitat?Parlar de felicitat és molt subjectiu, atès que no tothom té el mateix concepte del que és ser feliç.

Però si ens parem a pensar en com aconseguir la felicitat de les persones en centres institucionalitzats, podem dir que la felicitat està molt relacionada amb les experiències personals igual que l’ACP. I segons en quin ambient, situació estat físic ens trobem, ens condiciona en el nostre estat anímic.

És per això que quan volem cuidar de la millor manera a les persones és molt important saber qui és aquesta persona, quins són els seus gustos, orígens, sentiments, interessos… per fer-les sentir úniques i especials i aconseguir així arribar al seu benestar.

Per aquest motiu és molt important poder treballar a través de l’ACP per aconseguir un estat de satisfacció amb les persones.

Segons Cinta Pascual Montañés, directora general de l’Onada Serveis:« La felicitat plena no existeix són els petits moments els que la fan possible. »—

Cinta PascualEconomia de la felicitatL’economia de la felicitat estudia la correlació entre la satisfacció expressada pels ciutadans d’una determinada comunitat i el progrés econòmic d’aquesta, així com els condicionants socioeconòmics que influeixen en la percepció subjectiva dels individus.

Es relaciona estretament amb els estudis sobre l’estat del benestar o sobre l’ús del temps personal. La creació de l’índex de Felicitat Interna.

Ataràxia

L’ataràxia és la disposició de l’ànima proposada pels epicuris, estoics i escèptics, gràcies a la qual assolim l’equilibri emocional, mitjançant la disminució de la intensitat de les nostres passions i desigs i la fortalesa de l’ànima davant l’adversitat, i finalment la felicitat, que és la finalitat d’aquests tres corrents filosòfics.

L’ataràxia és, per tant, tranquil·litat, serenitat i impertorbabilitat en relació amb l’ànima, la raó i els sentiments.Utilitarismeteoria ètica que defensa que l’acció correcta és la que maximitza el bé comú.

Hedonisme.

L’hedonisme és un corrent filosòfic i ètic que veu en el plaer una font de felicitat, un sentit de la pròpia existència i un criteri moral. El terme està derivat del mot en grec antic ἡδονή [Hédonè], que significa ‘joia’, ‘satisfacció’, ‘gana’, ‘desig’.

LLegir i la Cultura ens fa més feliços!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.