Salut a Espanya : Optimisme en la percepció, alarma en les dades

Percepció positiva, però… estem realment tan bé com pensem?

Segons els resultats preliminars de l’Enquesta de Salut d’Espanya (ESdE) 2023, un contundent 74% de la població assegura tenir una salut “bona” o “molt bona”. A primera vista, això podria semblar una gran notícia. Però si grates una mica sota la superfície d’aquesta xifra, el panorama és molt més inquietant.

Obesitat i sobrepès: una epidèmia silenciosa

El 55% de la població adulta pateix sobrepès o obesitat. Sí, més de la meitat. I això no és només una qüestió estètica: implica un risc més gran de patir diabetis, problemes cardiovasculars i altres malalties greus. El problema no acaba aquí: entre els menors d’edat, el 23,3% també tenen excés de pes.

Com és possible que considerem tenir “bona salut” mentre arrosseguem aquests indicadors?

Salut mental: el gran repte del nostre temps

Potser la dada més inquietant de l’enquesta: gairebé el 30% dels adults presenten simptomatologia depressiva, amb una taxa especialment alta entre les dones (35,1%).

El benestar emocional ha anat empitjorant en els darrers anys, amb un augment preocupant de la depressió severa des de la pandèmia. Malgrat els avenços mèdics, encara vivim en una societat que no cuida prou la salut mental.

Envelliment i cronicitat: un futur carregat de reptes

El progressiu envelliment de la població està deixant empremta: més del 40% dels majors de 65 anys tenen limitacions de mobilitat, i gairebé un 30% pateixen deteriorament cognitiu.

A això cal sumar-hi les malalties cròniques com la hipertensió (20,2%) o el mal d’esquena crònic (gairebé un 20%). Tot plegat exigeix una redefinició urgent dels serveis sanitaris i socials.

Hi ha esperança? Sí: hàbits de vida en millora

No tot són males notícies. El consum de fruita i verdura ha augmentat de forma sostinguda des dels anys 2000. També han millorat els nivells d’activitat física, especialment entre les dones, i el sedentarisme ha disminuït de manera clara.

A més, el consum de tabac i alcohol ha caigut en picat en les últimes dècades, especialment entre els joves. Aquests són indicadors que mostren una societat més conscienciada i amb ganes de viure millor.

Conclusió: veure’s bé no és estar bé

Hi ha una distància perillosa entre la percepció subjectiva i la realitat objectiva. No podem continuar felicitant-nos només perquè ens “sentim bé”, mentre les xifres ens alerten de problemes estructurals cada cop més greus.

La bona salut no és només l’absència de malaltia, sinó un estat complet de benestar físic, mental i social. I per aconseguir-ho, calen més polítiques públiques valentes, educació

ResponderReenviarAñadir reacción

Ona Moments Live

https://onlineradiobox.com/es/onamoments/

http://radiorinijove.org

https://www.radiospsp.com/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.