Qui diries que és el teu pitjor enemic?

El 2014, el professor Hal Hershfield, un prestigiós psicòleg de la Universitat d’Ucla, va fer aquesta pregunta a un miler de persones. La meitat va coincidir en la resposta: “jo mateix”.

Si tu també creus que les nostres pors i prejudicis són l’obstacle més gran de la nostra vida, segueix llegint. Perquè al final d’aquest article hauràs après com derrotar tots.

Sense autoestima, els nostres temors ens tanquen a la zona de confort, ens castiguen i ens impedeixen lluitar pel que realment volem.

 Els mitjans de comunicació i xarxes socials tampoc no ajuden, situant-nos en comparacions constants amb els altres. 

Com a conseqüència, l’ autoajuda s’ha convertit en un negoci que mou milions de dòlars l’ any.

Però tot negoci sol acabar corrompent. 

Per això hi ha tanta quantitat d’informació sense contrastar i consells buits que no aporten res de nou com deixa de castigar -te o pensa en positiu . 

El resultat és que, malgrat posar-los en pràctica, seguim sentint-nos tan malament com abans. 

Tot i així hi ha esperança. Alguns mètodes creats per grans investigadors sí que han demostrat ser capaços de millorar la nostra autoestima.

 No són fórmules màgiques, però aquestes estratègies han ajudat milers de persones a viure millor i poden fer el mateix per tu. En aquesta guia les descobriràs totes, però abans posem les bases.

Què és l’autoestima en realitat?

La definició de l’autoestima és la manera com ens jutgem i avaluem.

En altres paraules, l’autoestima és com ens sentim amb nosaltres mateixos.

Consisteix en tot el conjunt de creences, valoracions i pensaments que tenim sobre nosaltres i que hem anat creant a partir de les nostres experiències.

A més, l’autoestima té diverses funcions psicològiques encara que de vegades provoqui justament el contrari: Satisfer la teva necessitat de sentir-te bé amb tu mateixReduir l’impacte dels rebutjos que pateixes a la teva vidaProtegir-te de la por i la incertesaMotivar-te a lluitar pels teus objectius.

Tots podríem ser més llestos, més guapos i més rics, però s’ha demostrat que l’autoestima no depèn del que tens, del que saps o del que ets.

Depèn de com t’acceptes .Tot i que fa relativament poc es van associar les persones amb alta autoestima amb el narcicisme, l’ evidència científica ho nega.

Tenir una autoestima sòlida no implica ser prepotent, sinó ser capaç d’ acceptar les nostres fortaleses i debilitats per reconèixer el nostre propi valor .

Tampoc no es neix amb baixa o alta autoestima: evoluciona a mesura que vivim noves experiències.

Els esdeveniments que tenen més influència solen ser aquells que van marcar la nostra infància, com la manera com ens van tractar els nostres pares, professors o amics.

Per això certes situacions poden causar un profund impacte sobre la teva autoestima:

 • Si ignoraven les teves idees en comptes d’escoltar-les
 • Si abusaven físicament o psicològicament de tu en comptes de respectar-te
 • Si vas rebre indiferència, i no afecte
 • Si et van exigir encara més en comptes de reconèixer el teu esforç
 • Si et van culpabilitzar pels teus fracassos en comptes d’acceptar-los

Durant la nostra infantesa rebem multitud d’opinions sobre nosaltres, tant positives com negatives. Però per una raó que descobriràs en aquest article, les dolentes són les que prevalen per sobre de totes.Autoestima baixa: com t’afecta?

És com una profecia: si no et sents valuós, tard o d’hora acabaràs comportant-te d’aquesta mateixa manera.

Una baixa autoestima pot canviar la conducta de les persones per confirmar les seves sospites sobre el seu propi valor, creant un cercle viciós del que és molt difícil escapar-se.

No estar a gust sent qui ets o no confiar en les teves capacitats té unes terribles conseqüències.

Probablement deixis d’atendre trobades socials, provar coses noves i enfrontar-te a reptes que donarien riquesa a la teva vida.

Sabràs que pateixes baixa autoestima si et sol passar el següent: Et sents inferior als altres.

Et desmotives amb facilitat i no acabes el que comences

Evites qualsevol situació en què puguis fracassar.

Et segueixes culpant dels teus errors del passat.

No creus que hi hagi res especial en tu.

No et sents atractiu.

Evites relacionar-te amb els altres.

No expresses les teves idees o opinions.

Habitualment sents ansietat i una profunda tristesa.

Ets molt perfeccionista i no valores el que aconsegueixes.

Et costa molt prendre decisions.

Et corroeix l’enveja quan els altres aconsegueixen alguna cosa.

Trobaràs multitud de llibres, articles, vídeos i cursos sobre com millorar la teva autoestima.

Malauradament la majoria estan basats en idees que no han demostrat cap eficàcia real. És més, algunes són fins i tot perjudicials per a la teva autoestima!

Per això primer trencarem aquests falsos mites perquè no tornis a caure mai més en els errors del passat, i després aprendràs els mètodes científics amb què podràs deixar enrere les pors i inseguretats d’una vegada per totes.

4 mites que no funcionen per aconseguir una autoestima alta!

1. Buscar sempre el costat positiu

Aquest seria un bon consell si no fos perquè la teva ment en realitat no està programada per fer-ho.

Sento ser jo qui t’ho digui, però estàs destinat a patir.

Per exemple, què passa si després de presentar el teu projecte a quatre persones, tres et feliciten però una et diu que estava ple d’errors?

Quina opinió creus que va malgrat més sobre el teu estat emocional?

Exactament. Tal com ha quedat demostrat en estudis , els humans estem dissenyats per valorar més allò negatiu que allò positiu. Ens obsessionem amb el que és dolent i oblidem el que és bo amb més rapidesa.

La nostra ment, si em permets dir-ho així, vol ser infeliç.A això se’l coneix en psicologia com el biaix de negativitat , un fenomen habitual en gent que pateix ansietat o depressió.

Així que la negativitat no és una elecció conscient, sinó una cosa que està profundament gravada al nostre interior. Això ens converteix en màquines de detectar amenaces, fins i tot quan no existeixen en realitat .

Però d’on prové tot aquest pessimisme innat?

La resposta és als teus ancestres.

Per mantenir els nostres avantpassats amb vida, la naturalesa els va programar per prioritzar les males notícies i detectar amenaces en fraccions de segon.

Perquè a la meitat de la sabana africana, ser capaç de detectar un moviment entre la malesa i identificar-lo com un perill podia suposar la diferència entre viure o morir.

Encara que avui dia ia la majoria de nosaltres no ens hem de defensar de depredadors o tribus enemigues, la nostra ment segueix sense poder distingir entre aquestes antigues amenaces i els reptes psicològics a què hem de fer front actualment.

Aquest llegat és el culpable que desconfiem dels estranys ( Cottrell & Neuberg, 2005 ), que sovint tinguem la sensació que la gent ens està mirant ( Mareschal et al., 2013 ) i fins i tot l’explicació científica dels prejudicis racials ( Ronquillo et al., 2007 ).

2. Lluitar per ser feliç.

Probablement creguis que series més feliç amb una autoestima alta, m’equivoco?

No m’estranya. Vivim sumits a la cultura de la felicitat. Corrents com la psicologia positiva, llibres d’autoajuda com El secreto o frases populars com “al mal temps bona cara” s’entesten a recordar-nos que hauríem d’estar sempre alegres.

No obstant això, com més t’esforcis per ser feliç, més infeliç acabaràs sent .El motiu és que la felicitat és efímera.

Podem estar molt contents durant una etapa de la nostra vida, però això durarà poc. Perquè els éssers humans sempre acabem adaptant-nos a les noves circumstàncies.

N’és una prova l’estudi que va demostrar que fins i tot una cosa tan somniada com guanyar la loteria no suposa cap increment de la felicitat a llarg termini.

Com més importància donis a la teva felicitat, pitjor et sentiràs. Per què? Perquè s’ha comprovat que voler ser feliç i ser conscient que no ho estàs aconseguint et farà encara més dissortat.

Preocupar-te tant pel teu benestar també acaba afectant la teva vida social . 

Un estudi de l’any 2012 va relacionar la recerca de la felicitat amb la soledat: com més es van esforçar els participants a ser feliços, més sols se’n van sentir. I no va ser només una percepció: els seus nivells de progesterona van disminuir com a resposta hormonal associada a la solitud.

. Marcar-se grans objectius

Un consell clàssic de l’autoajuda és que et marquis objectius, oi?

Doncs els objectius ambiciosos tenen una banda molt fosca. Poden arribar a obsessionar-nos tant que ens resulti impossible imaginar-nos sense ells, sacrificant aspectes de la nostra vida que, en realitat, són més importants.

Això és el que va passar el maig de l’any 1996, en què probablement sigui la tragèdia alpinista més gran de la història coronar el cim de l’Everest.

 En tan sols dos dies van morir 12 persones de tres expedicions diferents mentre

Els alpinistes s’havien vinculat tant amb el seu objectiu de coronar la muntanya que van perdre de vista tota la resta. Fins i tot van ignorar els informes meteorològics que anunciaven la fortíssima tempesta de neu que va acabar amb les seves vides.

Tot i que totes les previsions desaconsellaven que iniciessin l’expedició, ho van fer. 

El seu objectiu havia passat a formar part de la seva pròpia identitat . Com no podien ni tan sols intentar-ho després de tants mesos d’extenuant entrenament?

Marcar-te objectius és un greu problema si no ets capaç de reconèixer que pots fracassar. Aleshores es transformen en una cosa que et defineix, i per ells seràs capaços de sacrificar la teva salut, amistats o família.

. Reprogramar la ment amb autoafirmacions positives

Hi ha un corrent de pensament positiu segons el qual la teva ment crea allò que li dius. Suposadament, si et repeteixes mantres com “Sóc una persona extraordinària i mereixo que m’estimin” , la teva ment l’interioritzarà i començaràs a actuar com a algú extraordinari.

Als éssers humans ens agrada imaginar que hi ha formes místiques de recuperar el control del nostre destí. Però per sort, els llibres que van popularitzar aquest tipus de teories han anat desapareixent de les prestatgeries.

Un estudi publicat el 2009 a Psychological Science va voler comprovar l’eficàcia d’aquest tipus de reprogramació. El resultat va ser que els participants que van fer servir aquestes afirmacions positives no només no van millorar, sinó que van acabar sentint-se pitjor.

La raó és que quan et repeteixes a tu mateix que ets excepcional o meravellós el teu cervell immediatament es planteja una pregunta: per què?.

El teu cervell no és ingenu. Si no és capaç de trobar la resposta no es creurà el que li dius. Rebutjarà l’afirmació i en conseqüència et sentiràs pitjor. 

Les autoafirmacions positives només funcionen quan entren dins del rang del que és creïble.

Com augmentar la teva autoestima:

10 claus científiques.

Ara que ja coneixes les trampes de l’autoestima, probablement et resulti més fàcil comprendre com millorar-la.

A continuació trobareu diversos mètodes que podeu utilitzar. Amb alguns et sentiràs més còmode que amb altres, però és que no hi ha una única manera d’aconseguir més autoestima.

Tot i que cadascun actua sobre un aspecte de la teva personalitat diferent, els resultats que han demostrat són els mateixos: més autoestima i seguretat en tu mateix. Anem allà!

1. Troba l’origen de la teva baixa autoestima

No deixa de sorprendre’m la quantitat d’autors que comencen directament donant consells. Quin sentit té intentar arreglar una cosa que no saps per on s’ha trencat?

Els problemes d’autoestima solen desenvolupar-se durant la infància i les causes poden ser molt diferents. Però si no les coneixes mai no podràs treballar sobre l’origen dels teus temors!

En haver-se format a la infància, la manca d’autoestima ha estat creada per la perspectiva d’un nen i segurament estigui esbiaixada.

 Com que no podies entendre el que estava passant realment, és molt útil tornar a buscar el seu origen i replantejar les teves creences.

Per trobar l’origen de la teva baixa autoestima i sotmetre les teves creences a judici, pregunta’t com a mínim tres vegades el Per què? de les teves pors .

Per què temo conèixer gent nova? Perquè m’ignoraran.

Per què crec que m’ignoraran? Perquè no sóc interessant.

Per què crec que no sóc interessant? Perquè de petit em deien que mai no parlava.Ahà! Et fa por conèixer gent perquè creus que no sabràs què dir.

Però si t’adones finalment que l’important per conèixer gent no és parlar, sinó escoltar, probablement comences a superar aquest temor.

2 Intenta-ho encara que sàpigues que fracassaràsAra que estàs coneixent l’origen de la teva baixa autoestima et mostraré les claus psicològiques que augmentaran la confiança en tu mateix.

Però saps una cosa?

Encara que tot el que llegissis a continuació fos fals i no hagués demostrat cap eficàcia, posar-ho en pràctica et faria sentir millor igualment.

El motiu és que s’ha demostrat empíricament que el principal enemic de la nostra autoestima és, senzillament, no fer res.

La bona notícia és que la ciència també ha comprovat que l’autoestima no depèn del resultat dels teus actes . Depèn simplement que actuïs . Augmenta quan t’enfrontes a les circumstàncies, i disminueix quan les evites. Així de senzill.

En altres paraules, no intentar-ho és el pitjor dels fracassos. Queda’t amagat sense exposar-te a res per por de fracassar i acabaràs sentint-te com un fracassat.

De tot l’article això és el que mai no has d’oblidar. L’autoestima no depèn del que aconsegueixes, sinó del que intentes . Només enfrontant-te a les teves pors aconseguiràs trencar aquest cercle viciós.

Sé que no és tan senzill. Quan apareguin de nou les teves pors probablement tornis a tenir la temptació de fugir, així que en aquest vídeo trobaràs una de les preguntes més poderoses que et pots fer per superar-lo:

3. Substitueix els teus objectius per valors

Recordes que marcar grans objectius sol ser sinònim de frustracions i pèrdua de contacte amb la realitat?

D’acord, però llavors què fas sense objectius a la teva vida? Com prendre decisions? I com trobaràs la motivació per enfrontar-te als teus reptes?

Necessites una cosa sòlida. Cosa que et permeti seguir endavant quan et sentis cansat, ansiós, deprimit o desanimat. Una cosa tan poderosa que et motivi a sortir de la teva zona de confort per exposar-te a allò que tinguis por.

Tinc allò que necessites. Et donaré una cosa que posseeix tots els beneficis dels objectius i cap dels seus inconvenients.

Et guiaràs pels teus valors.

Els valors són la nostra definició més fonamental, el nostre full de ruta. Ens marquen la direcció quan creiem que ens estem perdent i ens donen energia per continuar lluitant.

Imagina’t que estiguessis entrenant per acabar una marató. Els teus valors probablement serien l’esforç, la perseverança, la superació personal i la capacitat de sacrifici, oi?

Pensa-ho bé. Encara que finalment no fossis capaç d’acabar la marató, esforçant-te i sacrificant-te aconseguiries igualment romandre fidel als teus valors. A diferència dels objectius, els teus valors sempre estaran aquí perquè els compleixis i et sentis orgullós de tu .

Gràcies als teus valors també podràs aconseguir un plus d’autoestima quan més ho necessitis.  que les autoafirmacions positives no funcionen quan són falses? Què passaria si al seu lloc recordessis els teus valors?

En un estudi de la Universitat de Califòrnia, els participants van haver d’improvisar un discurs davant d’un jurat implacable. I no només això, sinó que en acabar se’ls va ordenar que comencessin un compte enrere des del número 2083 en intervals de 13! Sens dubte, una situació capaç de posar a prova l‟autoestima de qualsevol persona.

En acabar l’estudi es va comprovar el nivell de cortisol, una hormona que augmenta en situacions d’ansietat, a la saliva dels participants. Però hi havia un petit detall: abans dels discursos un grup havia escrit una reflexió sobre un dels seus valors personals.

Els resultats no van deixar cap dubte. Els voluntaris que van escriure sobre el significat dels seus valors personals van presentar nivells de cortisol significativament més baixos que la resta de participants . La pressió els va afectar molt menys.

4. Identifica les teves veritables fortaleses

A més dels teus valors, per construir la teva autoestima necessites convèncer-te que hi ha alguna cosa bona en tu.

 I t’asseguro que TOTS tenim punts forts, el problema és que les persones amb poca autoestima no els saben identificar (mentre que els narcisistes els troben en excés).

 1. Per trobar les teves fortaleses pensa en cinc èxits que hagis aconseguit a la teva vida , com acabar la teva carrera mentre treballaves, aprendre a cuinar sol o aconseguir seduir la teva parella. Si et costa trobar-los és perquè no estàs sent generós amb tu mateix, així que imagina’t que aquest èxit ho hagués aconseguit un amic, què li diries? com els ho reconeixeries?
 2. Després pensa quines característiques personals positives són necessàries per aconseguir cadascun. En els exemples anteriors podrien ser la perseverança, la curiositat i la iniciativa.Aquestes són les teves fortaleses.

5. Converteix els teus pensaments negatius en respostes racionals

Ara ja tens el teu conjunt de valors i fortaleses per començar a creure’t en tu. Però les nostres experiències del passat, fins i tot les que ja no recordem, continuen afectant la nostra vida en forma de “veu interior”.

En persones amb una autoestima sana aquesta veu sol ser amable i reconfortant. 

Però en aquelles amb baixa autoestima es converteix en el seu pitjor crític, castigant-los pels seus errors i menyspreant els seus èxits. Aquest diàleg intern provoca ansietat i ens reclou al nostre cercle de confort, així que és clau que també siguis capaç de superar-lo.

El problema és que aquesta veu interior és irracional . 

Sol interpretar qualsevol situació de la pitjor forma possible, fins i tot quan no hi ha proves objectives per arribar a la teva conclusió.

La teva parella torna tard a casa durant una setmana sencera? Per la teva por a l’abandó pots interpretar que t’està sent infidel. Però si no tinguessis aquest temor segurament el traduiries com que, simplement, té més feina.

Com que aquests pensaments irracionals no necessiten cap base real per existir, els has de posar a prova perquè la teva raó els venci. És una amenaça real o està totalment infundada?

El procés per vèncer-los és el següent:

 1. Identifica en quines situacions apareixen i què et diuen. Els teus pensaments negatius solen ser sempre els mateixos, així que, de quina manera et fan interpretar les situacions? Quines emocions et provoquen?

Com millor entenguis les emocions que et causen, menor poder tindran sobre tu. Un estudi va descobrir que, quan els participants que identificaven i anomenaven en veu alta les seves emocions, el còrtex frontal no presentava una resposta límbica tan elevada. 

En altres paraules, reconèixer l’emoció que sents redueix el seu impacte sobre tu .

 1. Finalment, racionalitza els teus pensaments negatius irracionals responent aquestes tres preguntes:
  1. Estàs segur que això passarà?
  2. Si realment passa, com estaràs d’aquí a un any?
  3. Què diries a un amic que t’estigués explicant això?

6. Separa’t de les teves pors amb acceptació i compromís.

És possible que després d’identificar i racionalitzar els teus pensaments negatius encara tinguis algunes pors tan profundes que et segueixin bloquejant.

No us preocupeu, perquè per això tenim l’ estratègia d’acceptació i compromís , un mètode que ha demostrat en estudis una enorme eficàcia científica per superar aquestes creences.La majoria de gent, quan hi ha alguna cosa que el preocupa, intenta no pensar-hi. Intentem bloquejar els nostres pensaments o distreure’ns pensant en una altra cosa.

Però no només s’ha comprovat que no funciona , sinó que a més provoca que les teves pors tornin amb més força.En lloc d’intentar ignorar-los, has d’ aprendre a deslligar- te’n.

El veritable motiu pel qual els teus pensaments et bloquegen és perquè creus que tu ets ells.

Els dónes tota la credibilitat del món. Però, com argumenta el filòsof Eckhart Tolle , tu no ets el que penses.Oi que quan t’assalten aquests pensaments ets conscient d’estar escoltant-los?

Això demostra que en realitat no ets ells: ets el seu observador .

A la nostra ment, li encanta bombardejar-nos amb pensaments negatius i la teva tasca és deixar d’identificar-te amb ells. Aleshores perdran tot el seu poder.

Per aconseguir-ho, practica aquest procés cada cop que sentis que la por t’envaeix:

 1. No bloquegis el pensament que causa aquesta por . Dóna-li espai i sent-ho.
 2. Familiaritza’t amb la teva por . Posa-li un nom i imagina’t com seria la seva forma física (si ho dibuixes encara millor).
 3. Utilitza una mica de mindfulness perquè flueixi i marxi . Pots imaginar-te una font d’aigua que arrossega unes fulles. Visualitza la teva por damunt un full mentre el riu l’arrossega i desapareix lentament. Al principi necessitaràs pràctica, però amb temps ho aconseguiràs.

7. Perdona’t a tu mateix amb l’autocompassió

Donar-te suport en els teus valors, identificar les teves fortaleses i racionalitzar i desvincular-te dels teus pensaments negatius és necessari, però per aconseguir una autoestima sana et falta una cosa imprescindible.

Et falta aprendre a perdonar-te pels teus errors.

En argot psicològic a això :

s’anomena autocompassió , i es tracta d’una estratègia que està revolucionant la comunitat científica gràcies als seus espectaculars resultats.

Tu ets el teu pitjor crític. Si després de preparar-te dos anys per aprovar unes oposicions no ho aconseguissis probablement et sentiries molt decebut.

 Però si li passés a un amic teu, ¿no el consolaries dient-li que el més important era intentar-ho? Què ja tindrà més oportunitats?

Doncs l’autocompassió consisteix a tractar-te amb la mateixa empatia amb què tractaries aquest amic teu . 

Significa donar-te suport i ser comprensiu amb tu, en lloc de criticar-te i jutjar-te. Implica aprendre a calmar-te i reconfortar-te per tornar-ho a intentar, en lloc de castigar-te cada vegada que cometis un error.

Hi ha moltes maneres de desenvolupar l’autocompassió, però la més senzilla de totes és parlar-te com ho faries amb un amic que ho estigués passant malament . Una cosa com “estic patint perquè sento que he perdut el control de la meva vida, és un moment difícil però lluitaré per sortir-ne” pot ser un bon inici. D’aquesta manera començaràs a veure els teus problemes com una cosa que estàs experimentant, i no com una cosa que et defineix.

Et sembla massa simple? L’eficàcia científica de l’autocompassió és impressionant. En una extensa metaanàlisi es va demostrar que les persones que es tracten amb més afecte i perdó pateixen molta menys ansietat i depressions.

8. Augmenta la teva confiança amb les postures de poder

Tot i que gairebé tothom creu que l’autoestima neix a la nostra ment, els estudis més recents d’investigadors com la Dra. Amy Cuddy apunten que també té part del seu origen al cos.

Fins fa poc es creia que la via de comunicació entre ment i cos només tenia sentit. Però la realitat és que el teu llenguatge no verbal també influeix en el teu estat anímic.

 Es tracta d’un peix que es mossega la cua: quan et sents derrotat ho expresses encongint el teu cos, cosa que et fa sentir encara més deprimit.

Però és possible trencar aquest cercle viciós, i és tan senzill com utilitzar una postura alçada i expansiva quan et trobis abatut. 

A aquest tipus de posis (cap elevat, espatlles cap enrere i mans recolzades als malucs) se’ls anomena postures de poder , i s’ha comprovat  que mantenir-les durant només dos minuts ja és suficient per sentir-te més confiat i segur de tu mateix.

No només això, sinó que són capaços d’incrementar els nivells de testosterona un 20% i disminuir els de l’hormona de l’estrès i l’ansietat, el cortisol, en un 25%.

9. Multiplica la teva autoestima amb l’exercici

El teu cos té alguna cosa més a dir sobre la teva confiança, i és que potser aquesta és la manera més ràpida d’augmentar-la.

 Els resultats de l’ estudi més gran realitzat sobre exercici i autoestima van demostrar que, sempre que sigui de mitjana intensitat, fer esport incrementa l’autoestima a curt termini.

Trenta minuts d’exercici aeròbic moderat al dia són suficients per reduir els nivells de cortisol i augmentar el teu benestar gràcies a l’alliberament de beta-endorfines. 

A més que l’exercici t’ajudarà a sentir-te millor amb el teu cos, també és capaç d’incrementar la capacitat mental ( Schmidt-Kassow, 2013 ) incrementant el flux sanguini cap al cervell, reduir l’ansietat ( Smith, 2013 ) i fins i tot augmentar el teu autocontrol ( Verburgh et al., 2014 ).

10. Pensa menys en tu i més en els altresL’espiral de la baixa autoestima és un cercle viciós.

En el nostre afany per sentir-nos millor comencem a revisar constantment el nostre estat anímic.

Com em sento avui?

Aquesta opressió a l’estómac significa que m’enfonsaré una altra vegada?

Això només crea més ansietat.

Per sentir-te millor hauries de fer tot el contrari: deixar de pensar tant en tu i centrar la teva atenció cap a fora .

Pensar només en els teus problemes no et fa cap favor, tal com es va comprovar en un estudi de les universitats de Yale i Califòrnia .

Els participants que van realitzar accions altruistes van mantenir un estat anímic molt més positiu que els que van seguir centrats en si mateixos.Ajudar la gent té efectes beneficiosos sobre la nostra autoestima per dos motius:

 1. El primer és perquè t´ajuda a distreure l´atenció sobre tu mateix. Fonamental!
 2. El segon és perquè sembla que estimula certs sistemes biològics que redueixen les respostes emocionals relacionades amb l’ansietat. És com si estiguéssim programats per ajudar els nostres semblants.

Conclusió

Gaudir d’una autoestima sana requereix esforç i constància.

 Tot i que hi ha multitud d’informació sobre com millorar la confiança en un mateix, tan sols uns quants mètodes han demostrat la seva eficàcia real.

Tampoc no cal ser alarmista. 

Tots experimentem alts i baixos en la nostra autoestima. 

El problema és quan el nostre estat anímic es converteix en una maledicció permanent que ens fa patir. 

Per superar-la és imprescindible conèixer-se en profunditat, però sobretot treure’s pressió, guiar-se per valors, acceptar-se i aprendre a perdonar-se. Tot això ho has trobat en aquest article.

Permet-me una darrera reflexió. 

Tots tenim una cosa única i valuosa que aportar, encara que només sigui el nostre propi esforç. Perquè ningú sap en quina obra meravellosa pot acabar convertint-se, així que no ens neguis els teus dons quedant-te atrapat a la teva baixa autoestima.

 El món us necessita.

·····