TAL DIA COM AVUI !

El gran 3 de 10 amb folre i manilles!!

15 de Novembre

Castellers de Vilafranca!

1998 – Vilafranca del Penedès: els Castellers de Vilafranca carreguen el primer 3 de 10 amb folre i manilles de la història.

El 3 de 10 amb folre i manilles és un castell de gamma extra de 10 pisos d’alçada i 3 persones per pis, reforçat amb dues estructures suplementàries al pis de segons (folre) i de terços (manilles). És la construcció humana més alta que s’ha vist fins avui, juntament amb el 4 de 10 amb folre i manilles.

El primer intent d’aquest castell el van fer els Minyons de Terrassa el 5 de juliol de 1998, en el marc de la Festa Major de la seva ciutat, a la plaça Vella de Terrassa.El primer 3 de 10 amb folre i manilles carregat va arribar de la mà dels Castellers de Vilafranca el 15 de novembre de 1998 a la plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès. Aquell dia, abans de carregar el castell, els vilafranquins desmuntaren dues vegades la immensa base, la primera amb “quarts” i la segona amb “quints” col·locats, i en una tercera ocasió el castell s’enfonsà amb els sisens ja col·locats. Ja en un darrer intent aconseguiren carregar el castell. El cap de colla, Francesc Moreno “Melilla”, pujà al balcó de l’Ajuntament per dedicar el castell a l’afició. Aquesta actuació va ser creada, aixecant una forta polèmica en el món casteller, especialment per assolir aquest castell després d’uns intents infructuosos que els Castellers de Vilafranca havien realitzat poc temps abans i sabent que els Minyons de Terrassa el volien tornar a portar a plaça el 22 de novembre.Just una setmana després, el 22 de novembre de 1998, i en el marc de la seva XX Diada de la Colla, els Minyons de Terrassa

aconseguiren carregar i descarregar aquest castell, per primer cop a la història de la castellística, a la plaça Vella de Terrassa. Aquest primer descarregat pels Minyons de Terrassa (colla que el tornaria a descarregar els anys 2002, 2014, 2015 i 2016) fou precedit uns minuts abans per un altre 3 de 10 amb folre i manilles, que no completaren per la relliscada i despenjament de l’enxaneta en el moment del darrer pas abans de la culminació de la construcció. Malgrat tot, van aconseguir desmuntar-ne tota l’estructura sense caure, repetir-lo amb una nova enxaneta i, ara sí, descarregar-lo per primer cop a la història. La segona vegada que es va veure completar aquest castell per part dels Minyons de Terrassa va ser el 17 de novembre del 2002 durant l’actuació de la seva XXIV Diada de la Colla. El 26 d’octubre de 2014, van aconseguir descarregar-lo per tercera vegada a la Diada Castellera de les Fires de Sant Narcís de Girona. Entre els anys 2015 i 2016, el descarreguen fins a sis vegades més.

Per la seva banda, els Castellers de Vilafranca no aconseguirien descarregar-lo fins a la Diada de Sant Fèlix 2013, en el que era el seu 30è intent sobre aquest castell. Dos mesos després en la Diada de Tots Sants, els Castellers deels Castellers de Vilafranca van tornar a descarregar el 3 de 10 amb folre i manilles, essent així la primera colla que descarrega dos castells de 10 en un any.En la història d’aquesta construcció cal destacar que donà la victòria a la Colla Vella dels Xiquets de Valls al XVIII Concurs de castells de Tarragona de l’any 2000, quan el va aconseguir carregar “in extremis”.Durant el XXV Concurs de castells de Tarragona, celebrat el 5 d’octubre del 2014, la Colla Jove Xiquets de Tarragona carregà el 3 de 10 amb folre i manilles, esdevenint d’aquesta manera la quarta colla en aconseguir-ho. En aquest mateix concurs, els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls també carregaren aquest castell, en una defensa aferrissada per guanyar el Concurs.L’intent més matiner de la història el van protagonitzar els Castellers de Vilafranca l’any 2016, quan van descarregar per primer cop fora de Vilafranca el tres de deu emmanillat. Aquest el va seguir, dies més tard, el primer 3 de 10 amb folre i manilles descarregat de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, setze anys després d’haver-lo carregat per primer cop.

Diada castellera de la Mercè. Minyons de Terrassa, Colla Joves Xiquets de Valls i Castellers de Barcelona 1685#Elisabeth Magre Loren

En la Diada de Sant Fèlix, Castellers de Vilafranca i Vella de Valls van descarregar-lo, mentre que Minyons de Terrassa el carregava en primera ronda. El dia 18 de setembre, els Castellers de Vilafranca descarregaven per primera vegada el 3de10fm a Tarragona, fita que repetien els Minyons de Terrassa a Barcelona uns dies més tard, convertint la capital catalana en la vuitena plaça de 10 del país. El dia 16 d’octubre del mateix any, la Jove de Tarragona va descarregar per primera vegada a la seva història el 3 de 10 amb folre i manilles, aquest cop al Vendrell, que passava a ser la novena plaça de deu (i el Baix Penedès, l’única comarca amb dos municipis de 10).

Els Castellers de Vilafranca són la colla que ha descarregat més vegades el 3 de 10 amb folre i manilles en una sola temporada, amb un total de sis vegades l’any 2016 (Vilanova i la Geltrúl’ArboçSant FèlixTarragonaConcurs de castellsTots Sants).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.