SI EN VOLEU CINC CÈNTIMS MÉS , AQUÍ US DEIXEM AQUEST PODCAST , SOBRE LA MISSIÓ DE LES HORMONES EN EL NOSTRE COS SI POT SER D’ AJUT !

Quines són les cinc hormones clau per a la psiquiatria queTenen una gran importància sobre el cervell, la ment, l’estat d’ànim i la conducta.?

Actualment pocs són els psiquiatres que desconeixen la importància que tenen les hormones sobre el cervell, la ment, l’estat d’ànim i la conducta.

Com a exemple, val esmentar la importància de cinc Insulina: Tant la insulina com la serotonina s’emmagatzemen a les cèl·lules beta del pàncrees.

La insulina compleix la funció crucial de regular la glucèmia en distribuir el sucre pel torrent sanguini i subministrar energia a les cèl·lules de tot el cos.

Redueix el nivell de sucre a la sang si és massa elevada.

En persones amb sobrepès o amb un augment de la resistència a la insulina disminueix la quantitat de serotonina i contribueix a la depressió. La serotonina també és responsable del sentiment de sacietat, per això els pacients diabètics –a més de tenir baixos nivells de serotonina– tenen més gana, cosa que els porta a ingerir més quantitat de menjar del que haurien.

Testosterona: És l’hormona sexual per excel·lència dels homes encara que també existeix a les dones, en menor proporció. Un excés de testosterona pot predisposar a l’augment de l’agressivitat, mentre que el dèficit porta a la pèrdua del desig sexual, manca d’erecció, pèrdua del borrissol corporal i de la musculatura.

El dèficit de testosterona porta a la pèrdua del desig seTestosterona: És l’hormona sexual per excel·lència dels homes encara que també existeix a les dones, en menor proporció. Un excés de testosterona pot predisposar a l’augment de l’agressivitat, mentre que el dèficit porta a la pèrdua del desig sexual, manca d’erecció, pèrdua del borrissol corporal i de la musculatura.

Foto: Shutterstock.

El dèficit de testosterona porta a la pèrdua del desig sexual.

Els homes amb testosterona baixa poden tenir dificultat per agafar el son, romandre adormits i sembla que hi ha una correlació amb l’apnea del son. La disminució redueix els nivells d’energia amb sensació de cansament, fatiga, manca de concentració, irritabilitat i facilita l’aparició de símptomes depressius.

Estrògens.

.Estrògens: Aquesta hormona femenina també la produeix l’home als testicles, i principalment a partir de la pròpia testosterona, al teixit gras, el fetge i la pell. A l’home, els estrògens són beneficiosos per evitar l’osteoporosi, augmentar el colesterol bo (HDL), relaxar artèries, i impedir parcialment la formació d’ateromes.

Els estrògens milloren el risc cardiovascular als barons. A més, afavoreixen l’acció de la insulina disminuint la glucèmia, impedeixen l’acumulació de greix, regulen la gana i disminueixen l’excés de cortisol.

Tiroides.

Hormones tiroïdals: Participen en l’acció efectiva de la serotonina i noradrenalina al cervell, condicionen l’estat d’ànim i produeixen efectes sobre la memòria. El seu excés produeix nerviosisme, inquietud, ansietat i irritabilitat. El seu dèficit genera cansament, oblits, manca de concentració i es confon amb depressió.

Dhea : Hormona.

Dhea: Hormona que compensa l’efecte nociu del cortisol. La seva disminució produeix processos inflamatoris, desequilibris a la serotonina, dopamina i patologies com fatiga crònica, fibromiàlgia, síndrome de sensibilitat i alteracions autoimmunes.

Per això, sempre convé mesurar els nivells d’hormones a la sang en tot pacient que estigui en atenció psiquiàtrica.

E.M.

Font ; Web