CURMETRATGE DELS CINEMES MALDÀ !

El Cinema Maldà és una sala d’exhibició cinematogràfica amb una sola pantalla i 206 seients. Està ubicada al carrer del Pi, núm. 5 de Barcelona, inaugurat en 1945 a l’interior del que havia estat el Palau del Baró de Maldà, compartint-lo amb les Galeries Maldà i el teatre conegut com El Maldà.

Història

L’any 2006, durant la reforma del cinema, es van trobar darrere la pantalla les restes de l’única capella construïda a la ciutat durant la guerra civil espanyola.

El cinema, que havia tancat el 2003 per motius de seguretat, va reobrir el 6 de març de 2007 un cop remodelat per Hankar Kishnani, un empresari indi propietari de diversos hotels a Barcelona.

Es dedicà a oferir de manera estable només projeccions Bollywood i cinema asiàtic en versió original subtitulada. El cinema va tornar a tancar l’any 2009 degut a un mal plantejament tant comercial com artístic

.En 2010 va passar a mans de Xavier Escrivà i la Natàlia Regàs, dedicant-lo a reestrenes i versió original en 35 mil·límetres, oferint diverses pel·lícules al dia pagant una sola entrada.

L’any 2013 el cinema va acollir el Festival de Cinema i Drets Humans, juntament amb els Cinemes Girona de Barcelona, projectant entre tots dos un total de 112 pel·lícules d’animació, de ficció i documentals seleccionats entre 5000 treballs rebuts.

El darrer trimestre de 2014 va ser difícil, degut a una mitjana d’espectadors molt baixa. Amb els escassos ingressos els propietaris, Xavier i Natàlia, no podien cobrir les despeses del lloguer ni els sous; és per això que van iniciar una campanya de rescat per salvar el cinema i la seva emblemàica sala, fent una crida als espectadors, demanant més assistència. Van fer diverses propostes, entre elles: projeccions per escoes, per casals d’avis, sessions sorpresa on l’espectador pagava el que considerava oportú una vegada acabada la pel·lícula, sortejos de cartells…

Al cap i a la fi, l’objectiu de la campanya era la supervivència bàsica: poder pagar a les distribuïdores, els salaris, el lloguer, l’assegurança, manteniment, factures.L’any 2018 el cinema també va estar en perill degut a les obres i construcció d’un hostal de lloguer just al pis de sobre el cinema. Els 5 mesos que van durar les obres van suposar una pèrdua del 70% de la recaudació en taquilla respecte l’any anterior, la qual cosa va posar en perill la sala. Per garantir la continuïtat, el Maldà va organitzar “patrons prèmium” que, si es feia una paga de 100 € a l’any, es podia anar al cinema vegades il·limitades.

El 16 de març de 2019 el cinema va patir un robatori; la taquilla va ser destrossada i els lladres es van emportar tots els diners de la caixa forta.

El cineasta Juan Antonio Bayona, commocionat per la notícia, va voler contribuir a la recaudació i recuperació econòmica del cinema organitzant una sessió benèfica projectant el seu film Jurassic World.

El regne caigut, participant, a més, en un coloqui amb els assistents i assistentes a la projecció.La projecció de la pel·lícula es va fer el 31 de març de 2019 i la recaudació dels diners de les entrades de la projecció es va destinar al cinema per la recuperació de les pèrdues originades pel robatori.

Carrer del Pi, 5
08002 Barcelona
933 019 350
VIDEO DOCUMENTAL DELS CINEMES MALDÀ!